F.A.Q.

F.A.Q.

Hoe meet ik mijn terrasoverkapping op?

We hebben de breedtemaat, de dieptemaat en de hoogtemaat aan de muurkant nodig. Belangrijk is dat we van jou de recht gemeten dieptemaat krijgen.

Standaardmaat

Als je geen rekening moet houden met een terras, zijmuur of dergelijke, gaat het om een standaardmaat (250/300/350/400/450 cm). Dan wordt de uitval als volgt berekend (de steunkolom is steeds 11 x 11 cm):

  • Bij 250 cm is de A-maat: 256,5 cm
  • Bij 300 cm is de A-maat: 306 cm
  • Bij 350 cm is de A-maat: 355,5 cm
  • Bij 400 cm is de A-maat: 405 cm
  • Bij 450 cm is de A-maat: 454,5 cm

Andere maten

Als je in de diepte geen standaardmaat wil, meet je op als volgt:

OF je meet de dieptemaat recht gemeten van aan de muur tot binnenkant paal

OF je meet de dieptemaat recht gemeten van aan de muur tot buitenkant paal

OF je meet de dieptemaat recht gemeten van aan de muur tot buitenkant goot

Leveren jullie het zelfbouwpakket aan huis?

Afhankelijk van waar je woont, kan je de overkapping thuis laten leveren. Vraag ons gerust de bezorgkosten telefonisch of via e-mail.

Hoe onderhoud ik mijn terrasoverkapping?

Controleer regelmatig of de goot niet vol ligt met bladeren e.d. om te voorkomen dat ze overloopt. Voor het behoud van je platen moet je de overkapping ook minstens één keer per jaar schoonmaken. Doe dit altijd van boven naar beneden. Dus niet van beneden naar boven. Anders loop je het risico dat er water in de platen terechtkomt.

Gebruik zeker geen hogedrukreiniger! We adviseren een zachte borstel met eventueel een beetje afwasmiddel (geen allesreininger of andere bijtende producten). Er bestaan ook zachte borstels die op de tuinslang passen.

Als je de overkapping niet schoonhoudt, kan er lekkage, overstroming van de goot of algenvorming ontstaan. Er is geen garantie op problemen die voortkomen uit het niet of slecht onderhouden van de overkapping.

Heb ik een vergunning nodig voor een overkapping?

In de meeste gevallen heb je hiervoor geen vergunning nodig. Je kan altijd inlichtingen inwinnen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of stad.

Op welke levertijd moet ik rekenen?

Als je de overkapping afhaalt, is de levertijd 1 week. Wil je de overkapping thuis geleverd hebben, dan ligt de levertijd tussen 2 en 4 weken. Dit hangt af van waar we moeten leveren.

Wat is het verval van de overkapping/carport?

Standaard is het verval van de overkapping 8°, d.w.z. 14 cm per meter. Uitzonderlijk kan een dak ook geproduceerd worden in:

  • 6° (10,5 cm/m)
  • 7° (12,25 cm/m)
  • 9° (15,75 cm/m)
  • 10° (17,5 cm/m).

De productie van een dak is zonder meerprijs. Hou er voor de rest rekening mee dat de hoogte van het muurprofiel 15 cm is, en niet meegerekend moet worden bij het verval.

Waarom zou ik kiezen voor een hittewerende plaat (IR GREY)?

Als je veel direct zonlicht op de overkapping hebt staan, is het zeker aan te raden om met hittewerende platen (IR GREY) te werken. Die zorgen ervoor dat het duidelijk minder warm wordt onder de overkapping. Zo blijft het ook in huis een pak koeler.

*Let op: Opaalplaten worden vaak verkocht als hittewerende platen. Deze zijn dat echter NIET!

Hoe zit het met condensvorming in de polycarbonaatplaten?

Condensvorming treedt regelmatig op in polycarbonaatplaten. Dit is een natuurkundig verschijnsel. Omdat de platen moeten kunnen ademen, en warme lucht stijgt, worden de platen aan de muurkant afgetaped met condenstape (geperforeerde tape). Aan de gootkant worden de platen afgetaped met dichte aluminiumtape. De condensdruppels die alsnog kunnen ontstaan, hebben geen nadelig effect op de platen.

Hoe moeten de fundamenten van een terrasoverkapping/carport gemaakt worden?

Als je een terras hebt met een fundering van beton kunnen de steunkolommen hierop vastgeboord worden. In alle andere gevallen moet je voor elke steunkolom een betonnen fundament voorzien.